ACTION ADDICTION BIEDT VELE PLURIDISCIPLINAIRE COMPETENTIES

schéma fonctionnel

Action Addiction is gespecialiseerd in de behandeling van :

  • Disfunctioneren in familie
  • Problemen van Codependence, Affectieve en Seksuele Afhankelijkheid
  • Verslavingsproblemen (Produkten + Gedrag) & Co-Morbiditeiten
  • Obsessieve & Compulsieve problemen
  • Angst, Stress & Depressie
  • Onderwaardering & Gebrek aan Zelfvertrouwen

Action Addiction gebruikt de meest moderne methoden uit de Integratieve Psychotherapie zoals:

  • Individuele & Groepstherapie
  • EMDR
  • Therapie met behulp van Paarden
  • Creatieve Therapie

Action Addiction is aanwezig en actief in ONDERWIJS /PREVENTIE en oefent interventies uit in familiale of bedrijfsomgeving.

LExique

Thérapie de Groupe
EMDR
Thérapie assistées par Chevaux
Thérapie assistées par Chevaux
Réalisation Black Raccoon Agency
Groepstherapie is een psychotherapie waarin meerdere patiënten tegelijk worden behandeld.

Een groep maakt het voor een individu mogelijk om in een kleine microkosmos dagelijkse ervaringen die hij in de maatschappij meemaakt, opnieuw te beleven. De groep biedt een testomgeving van de werkelijkheid, en dat wat een individu meemaakt in een groepssituatie is nauwelijks anders dan wat hij daarbuiten meemaakt. Het is zelfs zo dat de groep de uitdrukking van gevoelens, van conflicten, van emoties vergroot met praktische doeleinden, zoals bijvoorbeeld bewustwording.

De steun die door de groepsleden gegeven wordt, of zelfs heel eenvoudig de rijkdom aan feedback die door de groepsleden wordt gegeven, maakt het voor een persoon mogelijk om zich bewust te worden van hoe de anderen hem zien en andersom leidt het vaak tot het ophelderen van een aantal van zijn relationele problemen.

Een groep, zoals met name groepen die gericht zijn op verandering, maakt het ook mogelijk om nieuwe houdingen te oefenen in een beschermde omgeving en in een sfeer van steun. Overigens bevordert de groep de projectieve identificatie die vaak wordt verkregen in een proces van evolutie en verandering. De rol van gelijken is ongeëvenaard, hij kan niet worden vervuld door de rol van een adviseur in het kader van een relatie tussen individuen.
EMDR-therapie
is een nieuwe benadering van psychotherapie die de zintuiglijke stimulatie aan de twee kanten van het lichaam, of door een beweging van de ogen, of door stimuli van gehoor of huid, om een snelle oplossing te geven bij symptomen verbonden aan gebeurtenissen uit het verleden. Deze therapie volgt de beweging van klinisch onderzoek en van de zorg ingesteld door de psychoanalyse, de cognitieve gedragstherapie, de behandelingen door blootstelling, de humanistische geneeskunde, systeemtherapieën en de korte persoonsgerichte psychotherapieën.

De EMDR therapie is bedacht door Francine Shapiro, Phd, aan het eind van de jaren ’80 in de Baai van San Francisco. In minder dan 10 jaar is het één van de manieren van psychotherapeutische behandeling geworden van PTSD (of PTSS: Post Traumatische Stress Stoornis), wat geleid heeft tot het grootste aantal klinische studies. Dit therapeutische hulpmiddel is ook heel effectief bij de risico’s van terugval in verslavingsproblematiek. De initialen komen van de Angelsaksische benaming: Eye-Movement Desensitization and Reprocessing, oftewel: Desensitisatie en Herverwerking door Oogbewegingen, zelfs al beperkt de methode zich inmiddels niet meer tot de oogbewegingen.

Het protocol van de EMDR therapie rust op een aantal principes die essentieel zijn voor een humanistische en Integratieve benadering van de geneeskunde en de gezondheid: het vertrouwen in de zelfgenezende capaciteit die ieder heeft, het belang van de persoonlijke geschiedenis, een benadering waarin de persoon centraal staat, een herstelde kracht, het belang van het verband lichaam-geest, een welzijn en een verbetering van de prestaties.
De Equitherapie gebruikt paarden als therapeutisch acteur om emoties te verkennen. Het gaat om een samenwerking tussen een psychotherapeut en paarden professional met cliënten en met paarden of pony’s om behandeldoeleinden te behalen. Vanwege de intensiteit en de effectiviteit is de equitherapie een korte methode gericht op de persoon of de familie of groep. De equitherapie richt zich op een veelheid aan problemen van geestelijke gezondheid en behoeften van menselijke ontwikkeling, met inbegrip van gedragsproblemen, aandachtstekort, PTSS, drugsverslaving, voedingsproblemen, depressie, angsten, relatie- en communicatieproblemen.

Waarom paarden?

Men vraagt ons vaak: “Waarom paarden? Waarom gebruiken jullie niet andere dieren?”
Paarden zijn groot en krachtig, en van nature intimiderend voor velen. Dat creëert een natuurlijke gelegenheid om de angst te overwinnen en om vertrouwen te ontwikkelen. Werkend met paarden, ondanks de angsten, creëert vertrouwen en geeft een prachtig voorbeeld van mogelijkheden wanneer het gaat om andere intimiderende en moeilijke situaties in het leven. Vooral omdat de paarden een spiegel zijn voor de lichaamstaal van de mens. Velen beklagen zich: “het paard is koppig, dit paard houdt niet van me” enz. De les is, dat als de cliënt iets verandert, paarden anders reageren. Paarden zijn eerlijk, waardoor zij behoorlijk krachtige boodschappers zijn. Net als mensen, zijn paarden sociale dieren, met bepaalde rollen in hun kuddes. Ze zijn het liefst bij hun gelijken. Ze hebben verschillende karakters, gedragingen en stemmingen; een benadering die bij het ene paard werkt, zal niet noodzakelijkerwijs dezelfde uitwerking hebben bij een ander paard. Op sommige momenten lijken ze vasthoudend en provocerend. Ze houden ervan om zich te vermaken. Met andere woorden, paarden bieden ruime mogelijkheden voor metaforische lessen, een effectieve techniek wanneer men werkt met individuen of groepen, zelfs met de meest moeilijken.
Bij Creatieve Therapie gebruikt men een variëteit aan kunstvormen, metaforen en creativiteit om emoties op te roepen die vaak zijn weggestopt in het onderbewustzijn. Dit proces loopt uit in een dialoog dat dient om de betekenis van het leven te exploreren. Om daar te komen, gebruikt men verschillende middelen, zoals:

• Schilderijen, kleurpotloden, etc. om het innerlijk landschap te helpen zich uit te drukken en een visueel beeld te produceren die kan dienen als basis voor het werken aan inzicht.
• Marionetten, dramasofie kunnen helpen om de relationele interacties beter te begrijpen, en de rollen die wij aannemen om die te beheren.
• Poëzie / Metaforen maken het mogelijk om de uitdrukking van emoties te verrijken bovenop de woorden die individueel zijn gebruikt.
• Klei biedt de mogelijkheid om vormen in 3D te creëren en zo een betere verheldering te bevorderen met behulp van de tastzin.
• Muziek roept sterke emoties op die gaan van blijdschap naar verdriet.
• Beweging is van het grootste belang om de verandering te begeleiden, aangezien de communicatie door het lichaam gaat (houding, gebaren, ziekte).